Hrvatski Dan Državnosti

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog Sabora 30. svibnja 1990.

30. svi. 2024.

Danas, 30. svibnja, obilježavamo Hrvatski Dan Državnosti!

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog Sabora 30. svibnja 1990., koji je donio važne odluke poput Hrvatskog Ustava i Odluke o samostalnosti i nezavisnosti, slavimo ovaj dan s ponosom.

Odlukom hrvatskog naroda na Referendumu o samostalnosti Hrvatske 1991. godine, započeo je proces izlaska Hrvatske iz Jugoslavije i orijentacije prema Zapadu i Europi. Taj proces se nastavio 2012. raspisivanjem Referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a 2013. smo postali punopravna članica EU. Naš europski put okrunjen je ulaskom u Schengenski prostor i Eurozonu 1.1.2023.

Volt kao paneuropska stranka podržava daljnju integraciju Hrvatske u EU i razvoj EU u potpuno demokratsku, transparentnu i ujedinjenu zajednicu. No, danas se suočavamo s višestrukim egzistencijalnim krizama i političkom dinamikom koja zahtijeva pažnju. Osnovni problem je da svaka netolerancija, pa bila ona samo verbalna, dovodi do opasnosti od stvarne, fizičke agresije u društvu.

Nacionalne vlade često djeluju s polovičnim naporima i štete interesima Europljana i Hrvata.

Ulazak Domovinskog pokreta u vladajuću koaliciju dodatno ugrožava prava manjina, uključujući srpsku manjinu i osobe s drugačijim seksualnim orijentacijama, kao i prava žena. Volt Hrvatska stoga kritički gleda na trenutnu političku situaciju.

Demokracija i snažna Europa su ključni za snažnu Hrvatsku. Samo tako možemo današnji dan slaviti s ponosom kao Hrvati i Europljani!

Sretan Dan Državnosti svim građanima Republike Hrvatske!